Tips over sportkleding en andere sportbenodigdheden

Home » » Informatie soorten schaatsen

Informatie soorten schaatsen


Schaatsen zijn een artikel die je heel goed online kunt kopen. Het online aanbod aan schaatsen is bijzonder groot, en de grote concurrentie zorgt voor scherpe prijzen.


Kijk voor de beste online aanbieders in het overzicht van beste aanbieders van schaatsen.

Wat betreft de merken zijn Nijdam schaatsen, Zandstra schaatsen en Viking schaatsen het meest populair. Populaire modellen zijn noren, kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen. De klassieke houten Friese doorlopers worden tegenwoordig minder verkocht.

Noren
Noren zijn onder te verdelen in hoge noren, lage noren en combi noren. De hoge Noorse schaatsen zijn 3 centimeter hoger dan de lage noren, en meer geschikt voor gevorderde schaatsers. De schaats is verhoogd om te voorkomen dat bij hoge snelheden de schaats in bochten het ijs raakt. Een lage schaats geeft meer stabiliteit en is daardoor makkelijker in het gebruik.

Een combi noor is geen combinatie van een hoge en lage noor, maar van een Noorse schaats en een skischoen. Boven de enkels van een combi noor schaats zit stevig kunststof die de voet in de goede stand houdt. Een combi noor is daardoor een ideale schaats voor beginnende schaatsers en mensen met zwakke enkels.

Shorttrackschaatsen
Shorttrackschaatsen zijn noren met een extra hoge schoen. Belangrijk is de extra kromming in het ijzer van de schaats. Deze maken het maken van korte bochten beter mogelijk.

IJshockeyschaatsen
IJShockeyschaatsen lijken sterk op combi noren maar ze zijn meer wendbaar doordat ze beschikken over een korter ijzer met een sterke ronding.

Kunstrijschaatsen
Een kunstrijschaats heeft een hoge schoen, waardoor ook deze schaatsen veel stabiliteit en steun bieden. Kenmerkend voor een kunstrijschaats zijn de zaagvormige tanden bij de punt. Kunstrijders hebben deze nodig om sprongen en pirouettes te maken.

Friese doorlopers
De Friese doorloper is een lage hout schaats die vooral nog door kinderen gebruikt wordt. De schaats is van hout en metaal in plaats van kunststof en de Friese doorloper beschikt niet over een eigen schoen. Met gespen of banden wordt de voet (met schoen) op de schaats vastgemaakt.

Kijk bij de winkels in het eerder genoemde overzicht voor meer informatie en prijzen van deze schaatsen.


Onderwerp:
De ene schaats is de andere niet. Er zijn veel soorten schaatsen. Hierboven vind je de belangrijkste soorten schaatsen kort beschreven. Je hebt de bekende noren, maar ook ijshockeyschaatsen, Friese doorlopers, shorttrackschaatsen en kunstrijschaatsen.

Menu :